Öljypolttimen huolto

helmikuuta 28, 2018

Öljypolttimen teknis-taloudellinen käyttöikä on noin 12–15 vuotta ja se tulisi huoltaa rutiinitoimenpiteenä n. vuoden välein. 

Huollon tekemisessä on syytä olla apuna tarkat mittalaitteet, oikeat työkalut ja varaosat sekä vahvaa ammattitaitoa hyvän palamisen aikaansaamiseksi. 

Esimerkiksi Energytechin suorittaman öljypolttimen huollon yhteydessä tarkastetaan ja tarpeen mukaan myös vaihdetaan: 

  • esisuodatin 
  • pumpun suodatin 
  • suutin 
  • kytkinpää 
  • puhallinmoottorin laakerit 
  • esilämmitin 
  • valosilmä 
  • ohjelmarele 
  • pumppu ja öljyletkut. 

Näiden lisäksi puhdistetaan ja säädetään ilmakanavat sekä liekkilevy.

Tarkastusten ja korjaavien toimenpiteiden jälkeen öljypoltinta testikäytetään, jotta saadaan mitattua savukaasujen paloarvot kuten jäännöshappi-, hiilidioksidi-, ja hiilimonoksidipitoisuudet. Arvojen perusteella polttimelle asetetaan oikeat säädöt, joiden avulla saavutetaan puhdas palaminen sekä paras mahdollinen hyötysuhde.

Mistä tietää, että tarvitaan huoltoa?

Öljypolttimet ovat perinteisesti lujaa tekoa ja yleensä vuoden välein huollettuna hyvinkin toimintavarmoja. Joskus niihin voi kuitenkin tulla vuosien saatossa pieniä vikoja, jotka on syytä korjata heti kun ne havaitaan.

Piipusta tulevan savun väri ja haju kertoo kuinka hyvin öljy palaa. Kun poltin toimii hyvin, näkyy savupiipun päällä vain lämpöväreilyä tai pakkasella vaaleaa vesihöyryä. Jos taas poltin toimii huonosti, savu on tummanpuhuvaa tai sinertävää. Nokeava palaminen tukkii helposti sekä kattilan että savuhormin ja palamisen häviötkin suurenevat nopeasti.

Toistuvat häiriöt ja viat öljypolttimen toiminnassa ovat yleensä varmin viite vanhan polttimen uusimistarpeesta.

Tee-se-itsemies voi hukata pitkän pennin

Tyypillisessä pientalossa öljypoltinta käytetään 1000–1500 tuntia vuodessa, joten pienikin muutos hyötysuhteessa voi näkyä yllättävänkin isosti lämmityskuissa.

Säännöllinen öljypolttimen huolto minimoi poltinhäiriöriskin ja säästää öljyä, koska palaminen pysyy puhtaana ja tehokkaana. Kun öljypoltin palaa puhtaasti, se ei synnytä eristävää nokikerrosta kattilan palopinnoille, mikä huonontaisi hyötysuhdetta.

Turvallisuusnäkökulma kannattaa myös huomioida. Öljypoltinhuollon yhteydessä tarkastetaan myös osien kunto, mahdolliset öljyvuodon riskit sekä esimerkiksi sähköiskun vaaraa aiheuttavat ongelmat ja varolaitteet. Kun näistä on tieto, ne saadaan yleensä korjattua jo ennen vahingon tapahtumista.

Öljypolttimen huolto on luvanvaraista toimintaa

Öljypolttimen huolto on myös luvanvaraista toimintaa ja vahingon sattuessa vakuutusyhtiö saattaa pyytää nähtäväksi huoltopöytäkirjaa tai asennuspöytäkirjaa. Mikäli työn on tehnyt ammattimies, tulisi nämä dokumentit tarvittaessa jostakin löytyä ja esim. Energytechin suorittamista huolloista toimitetaan asiakkaalle huolto- ja asennuspöytäkirja jo laskun liitteenä.

Pöytäkirjasta ilmenevät asiakkaan ja järjestelmän tiedot, suoritetut huoltotoimenpiteet, poltinhuollon tehnyt yritys, lupanumero ja savukaasuanalyysin tulokset.

Lisää tietoa öljypolttimen huollosta?

Lue lisää öljypolttimien huollosta Energytechin sivulta: Öljypoltinhuolto » 




1 kommenttia

  1. Kiitos näistä vinkeistä! Olen juuri ostanut rintamamiestalon missä öljylämmitys. Olen yrittänyt lukea asioista mitä huomioida. Ymmärsin toisesta lähteestä, että ammattilainen voi vain tehdä öljypolttimen huoltotyöt. Täytyy myös ihmetellä piipusta tulevan savun väriä ja hajua muuton jälkeen! https://www.suomenpoltintekniikka.fi/oljypoltinhuolto

    VastaaPoista